O Društvu

Prostovoljno gasilsko društvo Sežana

ozemlje

PGD Sežana je ena izmed petih gasilskih enot v Občini Sežana. Razvrščeno je v I. kategorijo gasilskih enot. Organizacijsko je vključeno v Kraško gasilsko zvezo. V skladu s pogodbo o opravljanju gasilske javne službe opravlja naloge zaščite in reševanja ob vseh naravnih ter drugih nesrečah na območju krajevnih skupnosti: Sežana, Dutovlje, Tomaj, Pliskovica, Štorje, Dane pri Sežani in Kazlje, ki obsegajo 32 naselij na 132 km² površine, na njih pa živi več kot 11 tisoč prebivalcev. Skupaj z gasilskimi društvi iz Lokve, Povirja in Štjaka ter poklicno enoto ZGRS Sežana tvori Javno gasilsko službo Občine Sežana.

Letno operativna enota posreduje na približno 60 intervencijah.

V društvo je včlanjenih 142 članic in članov različnih starosti. Operativna enota šteje 53 operativnih gasilk in gasilcev, gasilskih veterank in veteranov je 12, posebej pa smo ponosni na kar 42 mladih gasilcev (osnovnošolskih otrok), s katerimi se aktivno ukvarjajo mentorji mladine.

Poleg različnih usposabljanj, se PGD Sežana redno udeležuje tudi vseh gasilskih tekmovanj na zveznem, regijskem in državnem nivoju. Veliko pozornosti namenja tudi stalnemu usposabljanju operativne enote in organizira redna mesečna usposabljanja operativcev.


Problematika gasilskega doma

PGD Sežana domuje v prostorih t.i. "Novega gasilskega doma Sežana" na Bazoviški cesti 13, skupaj s poklicno enoto ZGRS Sežana. Društvo zelo dobro sodeluje z ZGRS Sežana, pa vendar so društveni prostori že več let prenatrpani, saj ima za svoje delovanje na voljo le polovico pisarne, garderobo in 2 garaži. Tudi sami prostori, ki so prilagojeni stalnemu dežurstvu poklicnih gasilcev težko zadostijo potrebam mladine, operativcev in ostalih članov. Problematika pa je stara že skoraj 30 let, saj je takrat društvo izgubilo svoj gasilski dom ob nogometnem stadionu v središču mesta. Le zaradi obojestranske strpnosti in spoštovanja med ZGRS Sežana in PGD Sežana je to nezavidljivo stanje še vzdržno.

Po več letih stagnacije upamo, da bo Občina Sežana prešla k aktivnemu reševanju problematike.

lokacija bodocega gd

Bodoča lokacija društvenega gasilskega doma